Logonom Sångerska Regissör

LOGONOM

Som logonom arbetar jag med tal- och sångröst, presentationsteknik, retorik, kroppsspråk, framträdande, improvisation, berättande och bemötande. Olika yrken, uppdrag och situationer ställer skiftande krav och sammanfattningsvis skapar jag och mina kunder en ökad kommunikativ kompetens.

Bland mina kunder finns chefer, teamledare, lärare, föreläsare, reportrar och programledare, telefonrådgivare, receptionister, präster, säljare m fl

Logonomutbildningen är en påbyggnadsutbildning och vi har alla olika inriktningar beroende på tidigare utbildningar och erfarenheter. Mina tidigare erfarenheter är bl.a. som pedagog, chef, projektledare, sångerska och regissör.

Vad är skillnaden mellan logonom och logoped? Ett kort svar är att logonomen arbetar med röstens friskvård och våra kommunikativa uttryck medan logopeden ställer diagnoser och behandlar röst-, tal- och språkstörningar. Våra yrken kompletterar varandra.

SÅNGERSKA

En liten tomtegubbe satt en gång vid stugan sin uppå en tuva… Debut på Bygdegårdens scen i Äppelbo, som 4-åring. Publiken var snäll och uppmuntrande, för jag älskar fortfarande att stå på scenen och jag älskar att sjunga.

I mitt hem spelades och sjöngs det för det mesta. Det blev rösten som blev mitt instrument. Jag trallade låtar med min farbror och hans spelkamrater i Tabergs kapell. Sen blev det andra gubbar, eller grabbar, i Trallargänget. Därefter har jag haft lyckan att sjunga tillsammans med många goda sångare, på konserter, skivor och turnéer.

Som pedagog har jag mött många sångsugna elever på Malungs Folkhögskola, Eric Sahlström Institutet, Musikkonservatoriet i Falun, Kungliga Musikhögskolan och på mängder av kurser i kulning, vissång och trall.

Ibland får jag äran att sjunga vid livets högtider – i glädje och sorg.

UPPMUNTRANDE ÖVERRASKNINGAR
2014  SKAP´s stipendie Ulf Peder Olrogs minne
2011  Veckans idol i SRs folkmusikprogram Folke.
2009  Vansbro kommuns kulturpris
2000  Knis Karl Aronsson-stipendiet

DISKOGRAFI
Anaros (Giga)1999, Tjuderuttan, sa räven (Rfod)1999, Lockrop & vallåtar (Caprice)1995, Visfolk & tralltokar (Amigo)1991, Visor i Dalarna (UR)1990, Frithiofs saga (Cinnober)1986, Trallarnas skiva (Giga)1980, Låtlådan (Radio Dalarna)1977, Låtar längs Västerdalälven 1972

REGISSÖR

Det blev 21 år som regissör för bygdespelet Trollbröllopet i Äppelbo. Ett spel som engagerar hela byn och det är svårt att hitta någon som aldrig haft en roll eller varit engagerad vid siden av scenen. Ett engagemang som förenar och skapar sammanhållning och stolthet. 2017 fick jag regiavlösning av Caroline och Zara, som båda varit med på och bakom scenen tidigare. Det känns härligt! Nu kan jag bidra med annat kring spelet. Ett spel som årligen besöks av ca 2000 personer och spelas andra helgen i augusti.

Som regissör är jag en länk mellan scen och salong, artister och publik. Jag ska få skådespelarna att prestera lite mer än vad dom tror – men jag vet – att dom kan. Jag ska hålla publiken i deras minne, innan publiken finns där. Jag ska kliva åt sidan då samspelet på scenen hittat sitt eget liv. Jag ska njuta av föreställningar.

Jag regisserar gärna igen, på teater-, konsert- eller konferensscenen.

Logonom1
Logonom2
Logonom3
Logonom4

skivomslag

Äppelbo gånglåt– lite annorlunda, Anaros GIGA

Ola Bäckström gitarr, Agneta röst