Frågor & svar

1. Kan jag förändra den röst jag haft i hela mitt liv?
Din röst är personlig och en del av dig och du har utvecklat den genom livet. Mer medveten om dess variationsrikedom kan du använda den fullt ut, mer skonsamt och uttrycksfullt. Så svaret på frågan är, ja!

2. Varför tappar jag rösten framåt eftermiddagen?
Du kanske pressar din röst för att överrösta andra ljud eller få kontroll. Då blir rösten trött. En avspänd hållning, effektiv andning och en skonsam röstanvändning kan hjälpa dig att hitta en röst som håller längre.

3. Hur tar jag mig ur min entoniga ”robotröst”?
Vanans makt är stor och muskelminnet starkt. Undersök alternativa sätt att använda din kropp och din röst. Lek med rösten och bli bekväm i olika röstlägen, variera tonläge, tempo och frasering mer än vad du brukar. En rörlig kropp brukar hjälpa till att få en rörlig röst. Ta ut svängarna helt enkelt!

4. Om man inte ska harkla sig och ”klara strupen” – hur gör man då när rösten sviker?
Enstaka harklingar är inte farligt, men se till att det inte blir en vana. Drick gärna vatten eller hosta lätt i stället. Är du hes bör rösten vila. Blir känslan varaktig så ta kontakt med logoped eller röstpedagog. Var noga med stödet då du är ”nästan bra”.

5. Vad har kroppshållning med rösten att göra?
Kroppshållningen påverkar ditt muskelarbete och din andning, vilket påverkar rösten. Sök balans i din hållning, som när du ska kasta iväg en boll. Då brukar tyngdpunkten flyttas lite framåt och du kan hitta avspänning i bröstkorg, axlar, nacke och käke.  Andningsmusklerna kring bålen kan då leverera stöd åt rösten. Vid en tillbakalutad hållning har andningsmusklerna fullt upp med att hålla dig uppe och andning flyttas lätt upp i bröstkorgen, vilket ställer till det för rösten.

6. Hur blir man logonom?
Utbildningen finns på Stockholms Pedagogiska Institut (SMI) och är 2 år, 120 hp . Varje år examineras 4-5 logonomer. Det är en påbyggnadsutbildning, så för att söka ska du ha examen på grundnivå om 120–180 hp (80–120p) inom pedagogiskt och/eller konstnärligt område såsom sång-, teater-, logoped-, lärarutbildning eller annan relevant högskoleutbildning. Du bör också ha erfarenhet av att arbeta som pedagog inom röstområdet. Det gör att vi logonomer har lite olika inriktning beroende på tidigare utbildningar och erfarenheter.

FLER FRÅGOR… Har du också haft liknande funderingar?

Jag vill kunna lita på rösten även då jag blir nervös.. Hur ska jag göra?
Lite engagemang bara, så tror folk att jag är arg. Varför då?
Scenblackout känns både otrevligt och onödigt. Hjälp!
Jag vill göra effektfull entré som märks!
Mikrofonen är i vägen. Hur ska jag hålla den?
Jag vill presentera strukturerat och professionellt! Tips?
Jag vill behålla energin i rösten även då jag ska prata. Hur?
Jag vill bli tydligare i min chefsroll. Chefshandledning?
Kulning låter så häftigt! Kan man lära sig det?
Jag mår bra av att sjunga, men vill sjunga mer, bättre och oftare… Hur?