Sångerska

BAKGRUND

”En liten tomtegubbe satt en gång vid stugan sin uppå en tuva…” Jag var 4 år då jag debuterade på Bygdegårdens scen i Äppelbo.  Publiken var säkert snäll och uppmuntrande för jag älskar fortfarande att stå på scenen.

Mina föräldrar, Gunnar och Elinor, spelade och sjöng det för det mesta. Min farbror Ivar var spelman och med hans spelkamrater i Tabergs kapell fick jag en rejäl dos av låtar. Rösten blev mitt instrument bland fioler, dragspel och gitarrer – och trallen blev mitt uttryck. Några år senare blev det andra gubbar, eller grabbar, i Trallargänget där spel, trall och visor förenades på nya roliga sätt. Därefter har jag haft lyckan att få gästsjunga på skivor, gjort turnéer och musikaliska samarbeten av olika slag och även en egen skiva, Anaros  (LYSSNA: Äppelbo gånglåt).

Som pedagog har jag delat mitt sjungande med många många, ända sedan slutet av 1970-talet. Var delaktig i starten av Viskursen på Malungs Folkhögskola 1984 och  gästspelar fortfarande som lärare då och då. Är även gästlärare hos folkmusikelever på Musikkonservatoriet i Falun och på andra utbildningar. Oj, oj vad mycket jag har lärt mig av alla elever! Hoppas att jag bjudit på något matnyttigt tillbaka.

VILL DU TA SÅNGLEKTION?

Vill du ta sånglektion för att utveckla rösten, utöka din repertoar, slipa på uttrycken inför ansökningar eller konsert så hör gärna av dig. Vi gör en plan tillsammans.

UPPMUNTRANDE ÖVERRASKNINGAR

2014 fick jag  SKAP´s stipendie Ulf Peder Olrogs minne.

2011 var jag  ”Veckans idol” i Sveriges Radios folkmusikprogram ”Folke”.

2009 fick jag Vansbro kommuns kulturpris

2000 fick jag Knis Karl Aronsson-stipendiet

 

DISKOGRAFI

Anaros (Giga)1999, Tjuderuttan, sa räven (Rfod)1999, Lockrop & vallåtar (Caprice)1995, Visfolk & tralltokar (Amigo)1991, Visor i Dalarna (UR)1990, Frithiofs saga (Cinnober)1986, Trallarnas skiva (Giga)1980, Låtlådan (Radio Dalarna)1977, Låtar längs Västerdalälven 1972

skivomslag
Lyssna på Äppelbo gånglåt från Anaros,
GIGA GCD-29

Agneta trall,
Ola Bäckström gitarr